Det fula bakom blombladen

OS i Peking är det dyraste OS-arrangemanget någonsin. 240 miljarder kronor har Kina betalat för spelen. Det har byggts nya vägar, nya broar, nya tunnelbanelinjer och en gigantisk flygplatsterminal. Allt för att behaga de som kommer utifrån. Det har till och med planterats 40 miljoner blomkrukor runt om i staden, för att sätta färg på Pekings betong.
Enligt dn.se så har Kina till skillnad från tidigare värdländer, råd att spendera denna enorma summa pengar på OS. Den starka handelsbalansen har resulterat i världens största valutareserv. Den nya infrastrukturer tror kinesiska ekonomer att den kommer leda till att pengarna som lagts ut på att bygga den, kommer att betalas tillbaka.

Om nu Kina har världens största valutareserv, varför inte behaga befolkningen lika mycket som OS-deltagarna/besökarna? 1,5 miljoner kineser har tvingats flytta för att kunna ge plats åt nya OS-arenor, och andra byggnader.

Det planteras en massa blommor som ska dölja det fula. Vägar, broar, tunnelbanelinjer, flygplatsterminal och arenor skyfflar undan befolkningen. Vad finns kvar? Jo, ett kommersiellt skal som lyser vackert på utsidan.
Det påminner mig lite om Hitlers inspelade film om judelägren. En film spelades in där barn lekte och skrattade. Mammorna låg i solen och papporna umgicks. Alla var glada och allt det positiva ville aldrig ta slut. Filmen fick det att se ut som om judarna var på semester. Såhär i efterhand vet vi att semester var det sista de var på. De behandlades som djur och dödades på ett fruktansvärt sätt.

Det som kommer visas från Kina under OS kommer förmodligen vara blomblad, glada idrottare och vackra byggnader. Men priset som befolkningen fått betala för allt detta är enligt mig för stort. Trots att Kina har världens största valutareserv tror jag inte att det kommer gynna de som varit tvungna att lämna hus och hem för att landet Kina ska se fint ut i andras ögon. Protesterna är däremot redan i full gång. Tem Darfur från USA har medlemmar som ska delta under OS-spelen. Teamet vill med hjälp av idrotten sätta press på omvärlden att lösa konflikten i Darfur. Medeldistanslöparen Lomong ska bära USA:s fana under OS-invigningarna. Lamong är en flykting från Sudan och blir nu ambassadör för båda USA och Darfur. Kina har fått kritik för sin inblandning i Darfurkonflikten och kommer få sig en knäpp på näsan. Kina har nämligen tagit sida och stöttar den sudanesiska regimen med vapen i utbyte mot olja.

De högt uppsatta i Kina vill att omvärlden ska se ett vackert värdland för OS. Förhoppningsvis kommer betongen lysa igenom alla blomlådor och öppna folks ögon så att de ser det fula bakom blombladen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0