Sagan om frikadellen och Kung Richard II

Den här berättelsen är från 2005. Jag, Johan, Victor och Alex gjorde ett radioprogram om köttbullemackor. Det här är vår egenkomponerade saga om frikadellen och Kung Richard II.

 

Richard den andra började känna sig hungrig vid sitt stora hov. Han hade inte ätit på flera timmar och han mage kurrade ikapp med de olika maträtterna som poppade upp i hans huvud. Eftersom det inte fanns några klockor på 1300-talet och alla tider berodde på hur solen stod, så visste Richard vad klockan var genom att promenera ut i sin pompösa trädgård. Solen stod mitt på den klarblå himlen och då visste kungen att det var middagstimma. Kung Richard kallade till sig en hovman och befallde honom att sätta kökspersonalen i arbete inför middagen.

 

- Vad önskar min Konung att stilla sin hunger med? frågade hovmannen.

 

- Öhmrf..., stönade den hungrige kungen. ”Ge mig något jag aldrig förr smakat. En modern måltid att fylla min hungrande mage med”. Hovmannen visste precis vad hans konung behövde. En budbärare hade för några dagar sedan kommit österifrån med ett recept på något som kallades ”frikadeller”. Kökspersonalen sattes genast igång i arbete. Efter några misslyckade försök till den nya maträtten, började kung Richard bli otålig. Han var vid det här laget utsvulten och kunde sätta i sig nästan vad som helst.

 

Tillslut lyckades kokerskorna få till perfekta frikadeller. Hovmannen kom ut med en bricka och en flaska vin. När det silvriga locket togs av brickan och kungen såg frikadellerna som serverades med potatis, fick han en smärre chock.

 

- Vad ska det här föreställa? utbrast kung Richard.

 

- Frikadeller ers majestät, svarade den nervöse hovmannen. Vinet hälldes upp och glaset tömdes snabbt av den utsvultne konungen.

 

- Ja, varför inte prova på  någonting nytt. Sa kung Richard och tog en tugga av frikadellen. Plötsligt glömde han bort hur hungrig han var och åt så långsamt han kunde. På så sätt kunde han njuta så mycket som möjligt av frikadellerna. När brickan var tom beställde konungen in mer och åt som aldrig förr.

 

- Detta är en måltid ämnad åt kungligheter. Tänkte kung Richard när brickan återigen var tom. Han kallade in hovmannen och alla kokerskorna och berömde dem för deras arbete.

 

- Vad kallar ni den här maträtten som jag ätit mig mätt på? frågade Richard.

 

- Det är frikadeller, från öst, svarade en av kokerskorna. Rullade tillsammans med kryddor och ströbröd.

 

Frikadellerna tilltalade verkligen kung Richard och han lät anordna en fet där frikadellerna var huvudmåltiden. Maträtten spred sig vida omkring och blev en delikatess hos det rika folket.

 

Inte förrän på 1850-talet kom frikadellen in till det vanliga folkets hushåll. Först då började den runda köttmassan stekas på vedspisen till det vi idag kallar köttbullar.

 

Under 1900-talets Sverige var köttbullar med stekt potatis den populäraste maträtten. Än idag är köttbullar en viktig del i den svenska husmanskosten.


Raggae live

Governor Andy live. Han bjöd på ett helt otroligt framförande. Vilken känsla! Governor Andy spred lycka i hela festlokalen. Det gick inte att stå still, jag var tvungen att gunga/hoppa/skaka rumpa till musiken. Governor Andy är ett hett tips till alla som gillar raggae!


Governor Andys röst är klippt och skuren för reggae.


Frugan bjöds upp på scen under låten "Älskling du är så girig".


Äkta reggae-feeling.


Känsla!


Governören hade otroligt bra kontakt med publiken.



/C

Inget kaffe eller laktos

I dag vaknade jag med sprängande huvudvärk. Det gjorde jätteont bakom ögongloberna men jag kunde inte för allt i världen gå ur sängen. Jag var nämligen fruktansvärt trött också. Så här ligger det nämligen till...

Jag är lite av en hypokondriker.
Målar alltid fan på väggen som man säger... I helgen till exempel mådde min mage inte alls bra. Bubblig, svullen, ömmade och jag mådde illa så fort jag hade ätit. Jag gjorde som jag alltid gör när jag mår dåligt - ringer mamma!

Mamma sa att det KUNDE vara magkatarr. Det går tydligen i släkten, om magkatarr nu ens är ärftligt - vad vet jag. Jag skulle äta snälla saker sa hon. Inte massa starka kryddor (jag älskar stark mat) eller kaffe (älskar kaffe också). Kanske skulle jag dra ner på laktosintaget också (creme fraice for the win!).

Sagt och gjort. Nu har jag varit utan kaffe i några dagar. Koffeinbristen tror jag kan ligga bakom denna fruktansvärda huvudvärk (som senare utvecklades till migrän men jag tog en Citodon så nu är allt frid och fröjd).

Robert var så snäll och köpte laktosfri
filmjölk till mig när jag mådde dåligt. Filmjölk brukar jag äta till frukost. Så nu ska jag testa om magen mår bättre av att slippa få i sig massa laktos. Än så länge fungerar det.

/C

Kvällsmat

Jag fick en mixer i julklapp. Därför kunde jag låta fantasin flöda när jag skulle göra kvällsmat förut. Två äpplen+lite filmjölk = jättegod kvällsmatsröra.




Jag skalade inte ens äpplena! Att jag kan med... men kärnhuset åkte i alla
fall inte med ner i mixern.

God kväll och God natt!

/C

Vinter i Södertälje

Här är några bilder som jag tog på väg hem från praktiken häromveckan.
Det var iskallt men ack så vackert ute.









/C

Artikel från LT

Här är en artikel som jag skrev på eget initiativ. Detta är något som jag tycker är kul att skriva om; en riksartikel som man tar ner på lokal nivå.

Folkpartiet vill att vi läser mer

/C

Aj mina öron!

Jag har precis varit hos läkaren. Tänkte att han skulle kolla läget med mina öron som jag har haft ont i, i sisådär tre veckors tid. Lite jobbigt faktiskt. Men läkaren berättade att det inte var något fel på mina öron. Sen ville han inte säga så mycket mer så jag fick ställa massa frågor:

- Jag tänkte att det kanske kan vara någon inflammation i hörselgången? kanske...
- Nej, det såg bra ut. Lite vax i högerörat bara... men det är inget.

- Vad kan det bero på då? Visdomständerna?
- Nej, du är väl för ung för att få problem med visdomständerna... är du vis?
- Ehum, jag är 21...
- Ja, då är du för ung.

- Jaha, men det har gjort riktigt ont. Ibland kan jag inte ens ligga på sidan för att det gör så ont i och runtom örat...
- Ja, men det ser bra ut, inget farligt.

- Jaha, men vad ska jag göra nu då?
- Ingenting.

Jag fick inte så bra svar av den där läkaren. Efter helgen (när jag fått pengar) får jag boka ett besök hos tandläkaren. Jag litar inte på den här läkaren. Har man ont någonstans är det ett tecken på att det är något i kroppen som inte är som det ska. Jag är väl vis nog att få visdomständer? Robert har fått sina... så varför skulle jag vara för ung? Vi är ju lika gamla... Jag är faktiskt till och med sex dagar äldre än Robert.

/C

Skola igen i morgon

Praktiken är slut och i morgon börjar skolan igen. Det kommer bli kul att träffa alla klasskamrater igen och spännande med ny kunskapsinlärning. Historia står på schemat. Jag antar att det blir mycket plugg och jag känner att jag måste kliva upp ett steg på ambitions-stegen inför den här terminen. Det kommer inte bli mycket journalistik denna terminen tyvärr. Som tur är har jag bloggen som jag kan vara kreativ i.

På något sätt måste jag fixa InDesign till min dator. Får inte tappa redigeringen, jag hoppas på att få jobba som redigerare på någon tidning, någonstans i Sverige, i sommar. Det är så himla kul att redigera! Kreativitet is the shit!

Det var allt för nu...
/C

Artiklar

Här kommer fyra artiklar till som jag har skrivit för LT.

Bra år för Södertäljes besöksmål

Akut brist på blod i länet

"Bra grejer i Södertälje"

Kylan leder till fler bränder


/C

Ettan+uppslag

På dagens LT-etta hittar ni min grej som jag kämpade med att få ihop i går. Resultatet blev riktigt bra till slut. Mitt slit resulterade i ettan plus ett mittuppslag i tidningen. Jag är nöjd. Artiklarna lades inte upp på nätet så jag kan inte länka till dem. Det var lite längre texter som passar bäst i papperstidningen.





/C

Praktik

Just nu har jag praktik på  Länstidningen i Södertälje. Det går jättebra och alla på redaktionen är snälla mot mig. Jag har även lyckats göra två enkäter med sex personer i vardera enkät. Det är svårt att få folk på stan att ställa upp när jag kommer där med mitt block och min penna. Men skam den som ger sig. I morgon ska jag ut i kylan och göra jobb igen. Det är kul att få vara ute på fältet och föra folkets talan. Det är min grej.

Här är tre artiklar som jag skrivit:


Fem miljoner ska ge bättre skolmat

Ingen brist på förskoleplatser

Misshandlade exfrun - döms till fängelse

/C

RSS 2.0