En lördag 2009

Nu är det lördag. Jag och älsklingen gick inte upp förrän vid ett-halv två. Jag har äntligen köpt hem kaffe och hoppas innerligt att koffeinet ska hålla huvudvärken/illamåendet borta. Jag tror faktiskt att koffeinbristen kan ha förvärrat hela migränsituationen de senaste dagarna.

Snart hör Hamid av sig. Det planeras utgång i kväll. Jag har inte varit ute i Stockholm sen jag flyttade hit (ganska dåligt jag vet!) men i kväll kanske jag äntligen får chansen. Ingen huvudvärk än så länge... Hoppas hoppas den håller sig borta!

/C

Jag kunde inte spräcka bubblan

Jag har vandrat runt i en migränbubbla hela dagen. Väldigt dålig tajming som vanligt. Vi hade redovisning i skolan och alla i min grupp redovisade sina granskningsuppgifter. Jag kände mig inte riktigt närvarande men jag gjorde så gott jag kunde. Vår redovisning blev helt okej och vi fick jättebra respons på arbetet. Det kändes bra så efter det kändes huvudet inte lika tungt.

Men nu sitter jag här, flera timmar senare, och har fortfarande spänningshuvudvärk. Illamåendet är helt borta men det är ingen idé att jag går ut och dricker öl (som de andra i klassen ska göra). Nu var det tänkt att jag skulle sitta på ett mysigt uteställe och dricka några kalla för att fira att denna delkursen är slut. Men min kropp ville inte så nu blir det myskväll hemma. Jag, Robert och spänningshuvudvärken.

/C

Höst i Södertälje

I dag har jag fångat hösten!









/C

Wäk

Ännu en galen helg i Skövde lider mot sitt slut. Jag har skrivit klart mina två artiklar till granskningsuppgiften och jag hoppas verkligen de håller måttet. I dag säger min kropp: "Varför gör du såhär mot mig? Du vet att magen blir orolig, den är ju aldrig normal i vanliga fall så går du ut och pimplar gratisdrinkar?! Hur tänkte du?"

Jag tänkte inte alls. Jag bara hade kul!

Nu ska jag och brorsan kolla på film. Myssöndag! Sen åker jag hem till min älskade Pirat.

/C

Dagens middag

Paprikor fyllda med köttfärs, stekta champinjoner och mozzarella.





Gör så här:
* Skär av stjälken på paprikan (men spara "locket" som skärs av)
* Hacka champinjonerna i valfria bitar
* Stek köttfärs. Använd vilka kryddor du vill. Jag hade chili, kebabkrydda, chiliflarn och grillkrydda i. Och ja, det blev starkt!
* Stek även champinjonerna
* Blanda köttfärs och champinjoner. Fyll sedan paprikorna med kött/svampfyllningen.
* Lägg mozzarellabitarma överst (kan läggas i botten på paprikan också). Det går även bra att använda vanlig, riven ost.
* In i ugnen med hela härligheten. Jag brukar köra på 200 grader och jag har inne paprikorna tills mozzarellan/osten har smält ordentligt och paprikan blivit varm och härlig. (Jag har aldrig tagit tid, men tills osten smält brukar bli jättebra!)

Denna måltid är lite svår att äta. Man gör helt enkelt som man känner för. Jag skär paprikan på mitten och äter allt som jag äter en macka. Robert äter fyllningen först och paprikan sen och Hamid använder sked.

Smaklig måltid!

/C

"Välkomna tillbaka SD"

På tåget till skolan i dag läste jag en krönika där skribenten avslutade med: ”Välkomna tillbaka Sverigedemokraterna”. Det skribenten syftade på var att SD länge har hävdat att de inte är rasistiska.

 

Av en slump satte jag nyss igång tvn och på SVT sände de direkt från Sverigedemokraternas landsdagar. Det var mycket intressant att höra partimedlemmarnas åsikter. En del av dem ser lite obekväma ut i talarstolen men de säger verkligen vad de tycker. Jag tycker det är mycket bra att SVT sänder detta. Jag hoppas att folk verkligen får upp ögonen för vad Sverigedemokraterna verkligen står för och hur splittrat deras parti är.

 

Här är några av mina tankar:

 

Eftersom jag skrev detta medan tv-inslaget var i full gång hann jag inte med att uppfatta namnen på de som talade. Det viktiga är i alla fall att deras åsikter kom fram.

 

”Slopa tv-avgiften”, sa en av männen, för det var nästan uteslutande män som talade, när han gick upp i talarstolen. Mannen ville att SVT ska införa reklam. Han sluddrade mycket i slutet och han sa något i stil med: ” betalas via reklam i stället som de får betala för…” Med ”de” menade han tv-tittarna.

 

Ska tv-tittarna betala för reklamen? Mannen borde verkligen varit med under min senaste delkurs. För att få sända reklam i tv måste tv-bolagen själva betala en avgift. Jag tror inte att någon tv-tittare skulle vilja betala för att se på reklam. Många ser reklam som något dåligt; det är jobbigt att reklam stör mitt under långfilmen eller kommer fram precis när vändningen i såpoperan kommer att ske.

 

Jag som precis har haft en tenta i detta ämne blir väldigt upprörd när den här mannen vill slopa Public Service, göra SVT reklambaserat och att de tar in program som folk vill se för att det ska locka annonsörer.


Det kan vara svårt att i dag ta till sig allt som kommer från media. Man vet inte vad eller vem man ska lita på, vilket parti man ska sympatisera med eller vad som är sant eller falskt. Mannen hävdade även att SVT har behandlat SD illa och att deras nyhetsutbud är vinklat åt vänster.  Efteråt kom det dock upp en annan partimedlem som sade emot sin partikamrat. Han hävdade att mannen inte hade tillräckligt trovärdiga argument för det han sa. ” Det räcker inte med: någon har varit dum mot mig därför ska de inte få finnas”, tyckte han.

 

Jag tänker börja betala tv-licens av den enkla anledningen att jag tycker att det behövs i dagens samhälle. Det är skillnad på ”vad folk vill ha” och ”vad folk behöver”. Ibland vet människor inte ens vad de behöver. Till exempel vad som är bra för dem att veta inför nästa val. Här gör SVT Sverigedemokraterna en tjänst eftersom de sänder direkt från SD:s landsdagar så att deras åsikter kommer ut till svenska folket.

 

Självklart kom även diskussionen om islam upp. SD:s partiledare Jimmy Åkesson publicerade en debattartikel häromdagen i Aftonbladet. Han påstod i den texten att islam är det största hotet vi har i vår tid. Jag skulle istället vilja hävda att det är folks fördomar, rasism, nazism och alla andra orättvisor är ett mycket större samhällsproblem. Att dra alla muslimer över en kant och kalla dem för ett hot mot samhället är hets mot folkgrupp. Aftonbladets chefredaktör var medveten om detta men han hävdade att det var viktigt att Jimmy Åkessons och SD:s åsikter kom fram, så att folk kan inse vad Sverigedemokraterna verkligen står för.

 

När landsdagarna avslutades delades blombuketter ut. Den sista personen som fick blommor har jag intervjuat. Hon var med under det så kallade ”torgmötet” som ägde rum i Filipstad när jag sommarjobbade där förra sommaren. ”De talade inför ett nästintill folktomt torg” skrev jag efteråt i artikeln. För det var precis så det var. Jag minns att en äldre dam kom fram till mig när jag stod där med penna, papper och kamera. ”Ska jag ta och slå honom med käppen”, sa hon och pekade mot sverigedemokraten som predikade. ”Jag får inte uttala mig...” mumlade jag fram. För det fick jag inte. Jag var där som journalist.

 

Det ska även tilläggas att Sverigedemokraterna har ett mandat i Filipstads kommunfullmäktige. Trots att de är förtroendevalda i kommunen valde väljarna att stanna hemma. Kanske vågar de inte stå för sina åsikter? Vad är det för mening att stödja ett partis åsikter som man själv inte vågar visa att man stödjer?

 

För att referera tillbaka till det jag skrev i början av denna texten, så sänder som sagt SVT direkt från Sverigedemokraternas landsdagar. Efteråt hade en av SVT:s reportrar även en väldigt bra intervju med SD:s partisekreterare.

 

SVT ser till att Sverigedemokraterna får komma till tals. Det är det inte alla medier som gör. . Därför tycker jag det är fel att mannen jag skrev om i början ville slopa tv-avgiften och Public Service.  En av anledningarna till att SVT gör på det här viset är för att de ska vara objektiva och låta alla sidor komma till tals. Så var så goda Sverigedemokraterna.  Njut av tiden i rampljuset, jag hoppas det slocknar snart.

 

/C


Vykort från staterna

Det här kom med posten i dag. Jag blev så himla glad. Typiskt Milla att skicka vykort, det borde fler göra tycker jag. Det är mycket uppskattat! Tack Milla, snart ses vi igen :)



/C

Regnbåge utanför fönstret



/C

Tenta två - check!

Nu var det ett tag sedan jag bloggade och kollade läget i mina vänners bloggar. Nu ska jag ta mig tid! Annars är allt som det ska; huvet upp å föttera ner som vi säger i Skövde. Mobilen vibrerar konstant och batteriet behövs laddas.

Jag kom precis hem från
min andra tenta för den här terminen. Det gick bra faktiskt. Däremot tycker jag att det var pinsamt lite frågor på tentan för att täcka upp så mycket kurslitteratur. Det är ju på tentorna som våra kunskaper blir betyg och har man då pluggat på "fel" grejer (saker som man tyckte verkade viktiga men som tydligen inte var det) resulterar det i ett lägre betyg.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta. Jag kunde mycket mer än vad frågorna täckte och det är ju bra för min egen bildning. Samtidigt känner jag att jag kanske inte hade behövt plugga hela dagen i går. Fast nu är jag lite klokare och kommer bli väldigt attraktiv när jag nu kompletterar mina praktiska erfarenheter med en massa teori. Det kommer att löna sig - det är jag säker på!

/C

Motivation vs kreativitet

Tentan kryper närmare och även motivationen. Yrkes/studievägledaren gav mig en spark i rätt riktning. Nu kommer jag se kurslitteraturen på ett annat sätt. Fast å andra sidan har jag fortfarande inte läst allt, men jag har en vecka kvar. Jag kan om jag vill, om jag vill kan jag.

I morgon är det fest. Det ser jag fram emot jättemycket. På dagen ska jag, min sambo och min kombo iväg och köpa tilltugg och annat gott att äta. I morgon blir det festrulle.

Det tråkigaste med att ha så mycket plugg är att jag får mindre tid till annat. Långpromenaderna med kameran i högsta hugg har prioriterats bort. Det är synd. Trots att kameran alltid är framme så har jag inte använt den på ett tag nu. Kreativiteten går på sparlåga med andra ord.

Nu har vi mys!

/C

Sparka mig

Om en och en halv timme ska jag träffa karriärvägledaren. Hoppas att hon kan ge mig en ordentlig spark i baken - jag behöver verkligen det. För övrigt så går den här dagen inte alls min väg. Jag gick upp för sent och var fruktansvärt seg i allt jag gjorde. Det kändes som om jag inte blev klar med nåt. Men nu sitter jag här i skolan och ska iväg och plugga. Plugga hela dagen.

Mina fördomar mot Högskole- och Universitetsstudier har bekräftats. Det är för mycket plugg och för lite verklighet. Usch. Molkoms folkhögskola i mitt hjärta.

Nämde jag att jag behöver en spark i röven? Varför ska det vara så svårt att bara bita ihop och (g)lida igenom allt svårt/jobbigt?

På lördag har vi inflyttningsfest. Alla som läser detta är välkomna!

/C


Wall of text

Det jag kommer att skriva i nästa mening är helt galet. Till nästa tenta ska vi tenta-av sex feta böcker + ett häfte. Vad hände med uttrycket "learning by doing"? Önskar att jag hade fotoseende så att jag kunde "kopiera" alla kapitel och bara "placera" dem på min hjärnhylla och ta fram dem lagom till tentan.

Robert har i alla fall satt ihop vår soffa nu.
Den är jättefin. Själv har jag flera kilometer, om inte mil, kvar att läsa. Jag har gjort några av instuderingsfrågorna, men det är alldeles för många kvar. Så här kan jag inte ha det.

Jag bryter ihop och läser vidare.

/C

Tack helgen

Helgen blev hur bra som helst! Jag vill speciellt tacka Virre och Bjarne för att vi fick sova hos er, tack! Det var riktigt kul att träffa Karlstad-folket igen. Jag önskar er allt gott och hoppas vi ses snart igen. Hos oss här i Södertälje är ni alltid välkomna!

/C

K-stad

Om några timmar åker jag, min sambo och min combo till Karlstad. Jag har inte börjat packa än, det känns inte helt okej. Lägenheten ser fortfarande ut som ett bombnedslag. Jag sitter på golvet mot elementet (som förövrigt sattes på i går, inte en dag för sent) och bloggar. Om Robert kommer hem nu och hittar mig i den här röran kommer han få spader. Själv beter jag mig som ett ilsket ruter i dag vilket inte gör saken bättre.

En kopp kaffe till så är jag i prima skick igen.
Läs gärna mitt inlägg om tv4:s tittarombudsman som föreläste för oss journaliststudenter i går. Det var en mycket intressant föreläsning. Det är faktiskt det enda vi gjort i skolan denna veckan, lyssnat på föreläsningar. Det är mycket plugg och lite verkstad. Därför tog jag mig friheten att skriva en journalistisk text om Jannes föreläsning. Jag vill ju inte tappa skrivförmågan i allt de här teoretiska.

Trevlig helg, se upp en älg!

/C

Trams och deg på Tv4

Tittarombudsmannen föreläste på Södertörns högskola


Enligt Janne Andersson har Tv4 och SVT samma nyhetsverksamhet. ”Tryckfrihet är ju jävligt bra”, tycker han, men påpekar även att ”trams” får de bästa sändningstiderna i Tv4.
- Sedan Bonnier har tagit över har det blivit mer kommerciellt. Det gäller att tjäna pengar på alla sätt och vis, säger han.

 

Det har varit roligare att jobba på tv4 än på SVT. Det tycker Tv4:s tittarombudsman Janne Andersson.
- Framför allt har man en större bredd på Tv4. Man har kunnat vara lite fräckare och roligare, säger han.
Däremot tycker han att det är dåligt att Tv4 har blivit en så kommersiell kanal.
­- Det gäller inte att bara ha höga tittarsiffror, man ska fånga in rätt tittare också.
Janne Andersson berättade att det är kvinnor i 40-års åldern som annonsörerna helst vill åt. Detta leder enligt honom bland annat till att program som ”Ghost Whisperer” sänds på bästa sändningstid.


År 2002 började Tv4 att sända reklam mitt i programmen. Janne Andersson berättade att det då fanns två länder i världen som inte hade den här typen av reklam: Sverige och Albanien.
- Det finns fortfarande de som vill ta bort reklamen, men då har de inte hängt med alls, menar han.
För att ytterligare tjäna pengar har Tv4 startat så kallade ”nisch-kanaler”. Kanaler som riktar sig till en viss typ av målgrupp. Dit räknas bland annat Tv4+, Tv4 film och senaste, och även sista tillskottet, Tv4 Science Fiction.
- Tittarna blir mer och mer specialintresserade, de vill ha sina nischer, säger Janne Andersson.
Anledningen till att Tv4 satt stopp för fler nisch-kanaler är att det inte finns fler områden att utnyttja.


Det stora utbudet av kanaler har än så länge hållit kvar tittarna.
- Det är lika många tittare som förr. Moderkanalen minskar, men resten av kanalerna har de andra tittarna.
De program som enligt Janne Andersson ”drar in mest deg för tillfället” är de lokala nyheterna.
- Den lokala Ica-handlaren har råd eftersom det kostar mindre att annonsera i Tv4 än i tidningarna och effekten blir oftast större.

Fakta
Namn: Janne Andersson
Aktuell som: Tittarombudsman på Tv4 samt föreläsare på Södertörns högskola

Tidigare anställningar:
Nyhetsreporter på Aftonbladet
Producent på  Dagens eko
Programredaktör för Aktuellt
Redaktionschef för ABC
Redaktionschef för Tv4 nyheterna

 

Caroline Johansson


RSS 2.0