Gammelmedia får en spark i baken

I dag har varit en mycket givande dag. Det känns verkligen som om vi kom ett steg närmare vår webbtidning. Alla i klassen fick olika ansvarsområden och uppgifter som vi ska redovisa nästa vecka. Jag fick äran att bli redaktionschef för detta projekt. Det ska bli väldigt spännande och framför allt lärorikt.

Dagen har även bestått av en föreläsning av mannen bakom kanon.se. Han gav sin syn på webbjournalistik och berättade lite om sin egen verksamhet.

På kvällen var vi inbjudna till en debattkväll där konflikten mellan webb- och tidningsjournalistik stod i fokus. En av kvällens paneldebattörer placerade papperstidningen i kategorin "Gammelmedia". Jag förstår honom. Den äldre generationens journalister har en tendens att enbart se webbtidningarna, och även bloggare, som ett hot. De kanske inte alltid erkänner att det är så, men jag är näst intill övertygad om att så är fallet. Webben har gett folk helt andra möjligheter att få sina röster hörda, att bli läst och även få respons på det man skriver.

Många gånger under kvällen började kvällens värdinna, som höll i debatten, att skratta eller le så där skeptiskt när hon ställde en fråga angående bloggande. Hon var inte ensam. En man som satt på första parkett sparade inte på sin kritik mot bloggare som publicerar vad som helst, när som helst, om vem som helst. Tre av paneldebattörerna tryckte extra på att vi borde dra nytta av bloggare. En av dem uttryckte det att "de konsumerar" det som journalisterna skriver.

Bloggare skapar debatt och framförallt en dialog inom ämnet de för tillfället skriver om. På det allra flesta bloggar kan man som läsare lämna ett avtryck i form av en kommentar till inlägget. Detta är något som webbtidningar tagit efter. Genom att kommentera en nyhet, skapa debatt och dialog med läsaren, växer nya nyheter fram.

Webben tar allt mer plats i vardagen, det är bara att inse.
Webbtidningar växer fram och utvecklas, så varför skulle inte papperstidningen göra detsamma? Många ser fortfarande webben som ett hot, i stället för att dra nytta av konkurrensen och utveckla en starkare och nytänkande papperstidning.

Vardagliga nyheter läggs snabbt ut på nätet
vilket ger "gammelmedia" chansen att satsa mer på grävande och granskande journalistik. Chefredaktören på en av de tidningar jag har haft praktik på, har erkänt att tidningens anställda borde lägga mer krut på att gräva och granska. Det finns säkerligen många fler tidningsredaktioner som borde göra det samma. De säger att det inte finns tid.
Grundaren till kanon.se gav lokaltidningen i sin stad över hundra års försprång. Efter fem års arbete med sin webbsida var han ikapp och har i dag lika många läsare som lokaltidningen.

Jag tror inte att papperstidningen håller på att dö ut, tvärtom. Med kreativitet och nyskapande kommer papperstidningen att utvecklas till det bättre. Det är tur att webben hann ikapp, sprang om, backade tillbaka och gav "gammelmedia" en spark i baken. Det ska inte uppfattas som en spark "dit pepparn växer", utan som en lyckospark i en ny riktning.

Kommentarer
Postat av: Anonym

http://www.gratisklader.se/Register.asp?r=107608

2008-11-06 @ 11:49:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0