Massmord i Finland

Tisdagen den 23 september 2008 dödades nio elever och en lärare på Sydbottens yrkesinstitut i finska Kauhajoki. Hade polisen tagit 22-åringens vapen och vapenlicens ifrån honom dagen innan, kanske skolmassakern aldrig hade hänt.
22-åringen valde att även ta sitt eget liv.

Redan dagen innan, i måndags, kallades 22-åringen till polisförhör. Anledningen var att han lagt ut videoklipp och bilder på You Tube där han poserar med sitt skjutvapen och bland annat skjuter mot kameran.
Det hela verkade vara en lek för honom där han satt framför datorn i sitt elevhem. Han siktar mot kameran och säger att "Du ska dö".
Vem det var han ville ta livet av framgick inte av hans sida på You Tube. Därför ansågs inte 22-åringen vara en fara för allmänheten eftersom hans dödshot inte riktade sig mot någon specifik person.

Strax innan klockan elva på tisdag förmiddag gick 22-åringen in i ett klassrum där eleverna satt och gjorde ett prov. Helt oprovocerat började han att skjuta mot sina egna klasskamrater. Sju stycken dog sittandes i sina skolbänkar, en sköts när han försökte fly ut genom klassrumsdörren och läraren som höll i proven blev också ett av 22-åringens dödsoffer. Utanför klassrumet sköts ännu en elev till döds.
Efter morden satte 22-åringen eld på klassrummet. En av de som dog uppges ha varit 22-åringens bäste vän.

Efter massmordet fann polisen en lapp i 22-åringens internatrum. Han hade skrivit att han var misantrop och att han hatade människorasen. Den enda lösningen enligt honom själv var att använda sig av vapen. "Lösningen är Walter", skrev han bland annat. 22-åringens eget vapen var en halvautomatisk Walther P22.
På lappen hade 22-åringen även skrivit att han planerat morden sedan år 2002.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0