Fängelse för Pirate Bay

Ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd, detta blev domen för The Pirate Bay. Advokaterna till männen bakom fildelarsajten var både upprörda och förvånade över domslutet:

"Det är en rättskandal av högsta rang. Åklagaren leder med 1-0 efter första ronden, men detta kommer självklart att gå vidare till ett överklagande."

"Jag hade räknat med ett friande. 30 miljoner är ett gigantiskt belopp. Det är uppenbart att man gått på åklagarens linje. Jag tycker att detta är ett solklart fall för HD och kommer att föra det dit. "

Kammaråklagaren hävdade att The Pirate Bay har gått med 10 miljoner i vinst på grund av sin verksamhet. Därför ska verksamheten inte klassas som ideell utan som en affärsverksamhet. Försvaret hävdar däremot att The Pirate Bay inte tjänat ett enda öre på sin verksamhet. Pengarna som dragits in på reklamintäkter ska enligt försvaret och de åklagade gått till driftkostnader. Advokaterna har även sagt att fildelarsajten "endast är en leverantör av tjänster" och därför har inget huvudbrott begåtts.

"Hur kan det då bli frågan om medverkansansvar?" undrade Advokaterna under rättegången.

Jag tycker det är lustigt att ena sidan kräver skyhöga skadestånd och fängelse, medan den andra sidan yrkar på ett frigivande. Detta tyder på att fildelning är ett brott som är mycket svårt att klassa. De båda olika besluten som rätten kan fatta är motsatsen av varandra. Ska de få fängelse för det eller gå ut ur rätten som en fria män? Det återstå att se. En överklagan ser det i alla fall ut att bli. Vad slutresultatet av denna rättegång än blir så kommer det på något sätt att påverka de flesta svenskars åsikter om fildelning. Just nu verkar det som om rätten vill gå ut med högsta möjliga straff för att forma någon sorts skrämselpropaganda. Vi får se om de lyckas med den taktiken.

Caroline Johansson
17/4-09

Läs mer här. Artikeln uppdateras regelbundet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0