Ibland pekar hela handen fel



Det här är väl ingen nyhet?
Det som moderatsympatisörer främst går igång på är just ordet "skattesänkningar". Kanske för att de har en fet plånbok som tynger ner Armaniväskan eller kanske för att de aldrig sneglar åt en prislapp? Kanske för att de helt enkelt inte ser pengar som ett problem i sin vardag? Förmodligen för att de redan har mycket pengar och kan betala vilken räkning som helst utan att ens räkna siffrorna under texten "att betala".

Kanske är jag fördomsfull, kanske inte. Vad jag har förstått så ska skattepengarna främst gå till skola, vård och omsorg. Som tack för att vi svenskar betalar skatt har vi under vår uppväxt bland annat gratis sjuk- och tandvård. I grundskolan samt gymnasiet finns det skollunch att tillgå för alla elever med mera med mera. De flesta har även råd med att besöka tandläkaren och undersöka sig på vårdcentral i vuxen ålder. Sveriges studenter behöver inte leva i misär eftersom deras studiemedel nästan når upp till en deltidslön och många som blivit varslade i dessa kristider har rätt till A-kassa. Detta är saker som underlättar för oss människor i vardagen, saker som vi tar för givet.

Reinfeldt hävdar att folk kommer att konsumera mera nu när de får mer pengar i plånboken. På så sätt tycker han att vi ska få Sverige på fötter igen; pengar kommer att fylla svenskarnas plånböcker och på så sätt ska vi köpa oss ur krisen.

Anledningen till att vi är så bortskämda med tand- och sjukvård, skolmat och bidrag beror på en sak: vi betalar skatt. Att sänka skatterna innebär att du som arbetare får mer i plånboken, men för att din inkomst ska höjas måste någonting annat sänkas. I det här fallet kommer det in mindre pengar till skola, vård och omsorg vilket resulterar i att de måste höja priserna för sina tjänster som i sin tur leder till att du som privatperson får högre avgifter för de tjänster du betalar för. Folk klagar redan över dyra rotfyllningar hos tandläkaren och att de blir nonchalerade av sjukhuspersonal som inte har tid för sina patienter. Tänk då hur dyrt det skulle bli om politikerna fortsätter med skattesänkningarna.

De som övergick från det "gamla" arbetarpartiet till det "nya" hoppades bland annat på en bättre ekonomisk situation. Det finns en anledning till att det "gamla" arbetarpartiet använder just ordet "arbetar"; för att de gynnar de som sliter för sina pengar. De människor som arbetar med sina händer, lyfter tunga lyft, sliter och stressar för att få vardag och karriär att gå ihop. Ofta kopplas kommunalanställda ihop med denna beskrivning. "Det är ju vi som gör skitgörat. Cheferna sitter bara över oss och bestämmer vad vi ska göra, sen gör vi det som på beställning", det är ord jag själv har hört yttras av kommunalarbetare. Trots detta är det cheferna som får högre lön och fallskärmsavtal.

Jag har all respekt för alla beslutsfattare i detta avlånga land. Det måste finnas folk till det också. Någon som sätter ner foten och pekar med hela handen åt rätt riktning, men ibland händer det att handen pekar åt höger i stället för vänster och det blir fel fast det borde vara rätt.

/C

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0