"Presidentens ord är lag"

I november förra året hittades sju kvinnor mördade utanför Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Enligt landets president Ramzan Kadyurov, förtjänade inte kvinnorna att leva längre.
– De hade undermålig moral och blev rätteligen dödade av sina manliga släktingar, sade
Ramzan Kadyrov till journalister i Groznyj.
Presidenten håller på att införa sharia-lagar i Tjetjenien. Ramzan Kadyrov vill hålla sig väl med radikala islamister – på befolkningens bekostnad.

Kvinnors främsta uppgift är att föda barn, de ska behandlas som ägodelar och män får gärna ingå äktenskap med flera kvinnor - detta hävdar Ramzan Kadyurov. Presidenten anser numera även att män har rätt att döda fruar och döttrar med dålig moral. Ramzan Kadyurov säger därmed emot sig själv. När kvinnomorden i Groznyj först uppmärksammades förkastade presidenten händelsen. I veckan ändrade han plötsligt ståndpunkt i frågan.

Anledningen till att Ramzan Kadyurov helt plötsligt försvarar hedersmord är enligt Dagens Nyheter: "det senaste inslaget i en kampanj för att stärka islamistiska värderingar". Kritiker menar att Ramzan Kadyrovs mål skulle vara att stärka sin personliga makt i landet och på så sätt lättare kontrollera religiösa grupper som vill bryta ut från Ryssland.

Presidentens åsikter strider mot den ryska lagboken vilket är uppseendeväckande eftersom Tjetjenien är en rysk delrepublik. Kvinnor och män har lika rättigheter enligt rysk lag som också garanterar boskillnad mellan kyrka och stat. Månggifte är inte heller tillåtet i Ryssland men ändå förespråkar Ramzan Kadyurov de Tjetjenska männen att ta sig flera kvinnor.

Trots att Ramzan Kadyurov väljer att gå emot rysk lag, håller Rysslands regering honom om ryggen. De är nöjda så länge Ramzan Kadyurov upprätthåller lugn och ordning i Tjetjenien. Här säger den ryska regeringen emot sig själva och de lagar som de själva stiftat. På pappret står det att jämställdhet och lika rättigheter garanteras, men det följs inte i praktiken.

De mördade kvinnorna hade enligt presidenten tänkt resa utomlands för att arbeta som prostituerade. Släktingarna avslöjade deras planer och kvinnorna straffades med döden. Detta säger väldigt mycket om Ryssland i stort. Kvinnor väljer att hellre sälja sina kroppar till främmande män i andra länder, än att stanna kvar i sitt hemland med allt som det innebär.

Människorättsorganisationer har uppmärksammat det hela och fruktar att hedersmord kan bli mer utbrett och accepterat i Tjetjenien. Gistam Sakajeva säger till nyhetsbyrån AP: "Presidentens ord är lag".
– När presidenten försvarar hedersmord kommer många att vilja utföra sådana för att göra honom nöjd, fruktar hon.

Rysslands nedskrivna lagar väger inte lika tungt som de presidenten väljer att stifta muntligt. År 2006 berättade tjetjenen Beslan Gadajev att han blivit torterad av polisen i Groznyj. Efter elstötar och åtskilliga slag med batonger fick polisen honom att erkänna brott han aldrig begått. En person som vågade uppmärksamma fallet var Journalisten Anna Politkov­skaja. Hon beskrev fallet i en artikel där hon varnade för hur tjetjener utnämns till terrorister på lösa grunder. Den artikeln skulle komma att bli hennes sista.

Anna Politkov­skaja var beredd att vittna mot Ramzan Kadyrov vars styrkor låg bakom ett antal brutala övergrepp i Tjetjenien. Detta kostade henne livet. Aftonbladet skriver: " Den regimkritiska ryska journalisten Anna Politovskaja hittades död utanför sin lägenhet i Moskva. Mycket tyder på att hon blivit mördad på grund av sitt arbete." Rysslands regering kunde känna sig lättade - ingen stod längre i vägen för deras arbete.

Den politiska makten i Ryssland baseras på att "tysta ned" allt motstånd. Befolkningens åsikter kvävs sakta men säkert till döds. Frågan är hur länge omvärlden kan stå utanför och se på?

Caroline Johansson
8/3-09



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0