"Vi är i krig"

Den 1 maj är en dag då arbetarklassen tillsammans höjer sina röster på gator och torg i hopp om förändring. Detta år är kraven på förändring högre än någonsin. När Revolutionär 1 maj gick av stapeln i Karlstad var arrangörerna eniga om att arbetarklassen måste vinna striden mot kapitalismen för att vi ska få ett slut på ekonomikrisen.

Efter alla varsel runt om landet är antalet arbetslösa fler än någonsin. Förra året fick många människor en falsk trygghet i form av en fast anställning, en anställning som varslades bort ett år senare. På Karlstads stortorg gjordes i dag ett uttalande som löd: "vi är i krig".
- Fiendens legoknektar beter sig som ett barn som har haft sönder en vas men vi ska inte behöva betala vasen, sa en av representanterna från Karlstads Lokala Samorganisation av Sveriges Arbetares Centralorganisation (Karlstad LS).
Fienden var i detta fall kapitalismen som jämfördes med ett demoniskt odjur i en saga. I sagor bekämpas odjur med eld och klinga "men mot den kapitalistiska draken och allians hydran finns ett starkare vapen - strejkvapnet".

Kampen mot den kapitalistiska draken var ett gemensamt tema hos de fyra talarna. Girigheten hos kapitalisterna kom också på tal.
- Varje vinstkrona har jobbats fram av arbetarnas svett, sa en annan talare från Karlstad LS.
Karlstad LS hävdar att arbetarklassen inte behöver fackförbund som talar för dem; arbetarna ska kunna formulera sina egna problem.

Representanten från Syndikalistiska Ungdomsförbundet tog upp de problem som uppstår i "den kapitalistiska ekvationen". I ekvationen ingår att företagare vill ha sina produkter sålda för att gå i vinst, men för att det ska säljas några produkter måste det finnas köpare.
- Om konsumenterna ska kunna konsumera måste de ha pengar. Därför måste de arbeta och få pengar av kapitalisterna, men arbetskraften vill kapitalisterna inte betala så mycket för.

Revolutionär Kommunistisk Ungdom avslutade manifestationen med ett aningen mer laddat tal till skillnad från de föregående. Några av åskådarna hajade till när talaren beskrev Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin och Margot Wallström som kärringar. Det klagades även på krispolitiken och bonusar till redan "övergödda" kapitalister.
-  I stället för att rädda banker borde pengarna gå till att bygga nya bostäder. Ta pengar från de inkompetenta kapitalisterna och ge till dem som har minst. Avskaffa kapitalistmen och ge människor vad de behöver i stället.

Text och foto: Caroline Johansson
1/5-09


"Fiendens legoknektar beter sig som ett barn som har haft sönder en vas men vi ska inte behöva betala vasen."


"Varje vinstkrona har jobbats fram av arbetarnas svett".


"Om konsumenterna ska kunna konsumera måste de ha pengar".


"I stället för att rädda banker borde pengarna gå till att bygga nya bostäder".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0